Graham's Port

Graham’s: specialisten op het gebied van Port!

 

Van aperitief tot bij een toetje… Port is een perfecte keuze om te serveren tijdens deze momenten. Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo’n 70 km landinwaarts verbouwd.

Het verhaal van Graham’s Port!
Port is opgericht in 1820 door de broers Willieam en John Graham. De broers Graham begonnen een textielhandel in Porto in het noordwesten van Portuga. In 1820 namen ze 27 vaten Port aan als betaling van een schuld.  

De gebroeders Graham besloten vervolgens om zich te richten op het maken van de beste Port wijnen uit de Douro vallei (Noord Portugal). Dit heeft tot het ontstaan van Graham's Port-huis geleid. In de loop van deze tijd is Graham's uitgegroeid tot een veelgeprezen en onafhankelijk familiebedrijf.

- Verschillen tussen Ruby, Tawny & Six Grapes port - Ruby
Een relatief jonge portsoort, die een rijpingstijd kent van slechts 2 tot 3 jaar op – meestal – grote eikenhouten vaten. Net zoals veel andere portsoorten wordt een Ruby port samengesteld door verschillende druivensoorten uit verschillende jaargangen met elkaar te combineren. Een Ruby is fruitig en roder van kleur, en is meteen klaar om te drinken nadat deze is gebotteld. Een prima port, die verder niet heel spannend of complex is.

 

Tawny
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen. Ook bij deze port worden druiven van verschillende oogsten of oogstjaren met elkaar gecombineerd. 

 

Six Grapes
De Six Grapes is gemengd om zoveel mogelijk te lijken op een jonge vintage port. Deze wijn wordt veelal gezien als “de alledaagse port voor de vintage port drinker”. De Six Grapes is donkerrood van kleur met een verleidelijke rijke geur aan rijpe pruimen en kersen. Het bevat een complexe smaak met mengsels van fruitsmaken met een goede structuur en een lang aanhoudende afdronk.


10% korting op Graham’s Port
Graham's Port Ruby, Tawny en Tawny Reserve zijn tot en met zondag 4 december  2022 in prijs verlaagd.


Leuk om te weten: de leeftijd die op de fles staat beschreven, is altijd een gemiddelde van de verschillende druiven die zijn gebruikt. Een 20 jaar oude Tawny bevat dus druiven uit verschillende jaargangen.

Jason Wasker
Jason Wasker 08 November 2022