Tinto de Verano

Tinto is de rode wijn van de zomer; een smaakvolle, lichte (5,5% alcohol), sprankelende mix van tempranillo, bruisend water en een vleugje citroen.
Wie denkt aan Tinto, denkt aan de Spaanse zon. Het onbevangen gevoel van smaken delen, het moment met geliefden waar morgen ver weg lijkt en je nog lang niet naar huis hoeft.

#momentotinto is de kracht en energie van samenzijn!Het verhaal
We nemen je mee terug in de tijd, naar zo'n 100 jaar geleden. Het is een zomerse dag op het Spaanse platteland in de buurt van Cordoba, een stralend blauwe hemel en de warme zon op de huid. De klok slaat twee uur en als echte Spanjaard betekent dat de hoogste tijd voor een tafel vol tapas en proosten met glazen rode wijn. Het levensmotto is: 'Vier het leven, elke dag", maar dat zorgde er nog wel eens voor dat de aansluitende siësta doorliep tot het slaan van de avondklok.

Daar moest een oplossing voor komen, want de boeren hadden ook na de siësta nog werk te verrichten. Dat was hét moment waarop de Tinto de Verano werd geboren. Door de toevoeging van citroenlimonade aan de wijn gaf het dezelfde voldoening als rode wijn, maar werd het lichter en verfrissender, waardoor doorwerken na de siëste geen probleem meer bleek te zijn. Tinto combineert het nuttige met het aangename.

De dorst werd gelest, het werk kon weer beginnen. Vanaf dat moment is Tinto de Verano een begrip door heel Spanje. Vandaag de dag proosten we wereldwijd op 'La gran vida', met een tinto in de hand.

Zoe van Aken
Zoe van Aken 07 Juli 2021

Eerdere blogs van Zoe van Aken