Protocol SFB opstarten installatie

Beste horecarelatie,

Swinkels Family Brewers geeft u hierbij enkele tips om uw bierinstallatie op de juiste manier weer op te starten, zodat u zonder problemen weer een kwalitatief goed glas bier kunt tappen.

Zij adviseren u de volgende handelingen uit te voeren;

Bierinstallatie
Indien u de bierleidingen nog niet door een erkende tapwachter hebt laten reinigen, adviseren wij u dringend de bierleidingen chemisch en met spons te laten reinigen, voordat u een fust of tank aansluit. Als dit niet gebeurd loopt u een groot risico op geïnfecteerde leidingen waardoor u geen bier meer kunt tappen.

Heeft u na het afsluiten van uw bierinstallatie de bierleidingen laten reinigen door een erkende reiniger, dan volstaat het om de bierleiding een paar minuten met schoon water door te spoelen.

Dit kunt u als volgt doen;

  • Fusten-doorstroom installatie: plaats de fustkoppeling op de aanwezige spoelkop en zet de water- en bierkranen open. Laat het water enige minuten doorstromen en sluit daarna alle kranen. Voordat er nieuwe fusten worden aangesloten, dient altijd zowel de handsnelkoppeling als de aansluiting op het fust ingespoten te worden met 70% ethanol (verkrijgbaar bij uw reiniger).
  • Fustenkoelkast: sluit een waterslang aan tussen de waterkraan bij de spoelbak en de uitloop van de bierkraan. Plaats de fustenkoppeling in een emmer en zet de kranen open. Laat het water enige minuten doorstromen, sluit daarna alle kranen en koppel de slang weer af. Voordat er nieuwe fusten worden aangesloten, dient altijd zowel de handsnelkoppeling als de aansluiting op het fust ingespoten te worden met 70% ethanol (verkrijgbaar bij uw reiniger).
  • Tankbierinstallatie: ontkoppel het spruitstuk, waar de bierslangen aan zitten, van de biertank en sluit deze aan op de spoeladapter op de wand. Zet de water- en bierkranen open. Laat het water enige minuten doorstromen en sluit daarna alle kranen. Voordat een nieuwe tank aangesloten wordt dient altijd het spruitstuk en de aansluiting op de tank met 70% ethanol ingespoten te worden (verkrijgbaar bij uw reiniger).
Koolzuur
Controleer de koolzuurflessen op inhoud en draai eventueel de kraan van de fles helemaal open (tegen de richting van de klok in). Bij een lege fles vervangt u deze voor een volle fles. Controleer alle kraantjes op de reduceertoestellen en zet deze eventueel open (loodrecht met de stroomrichting).

Koelinstallatie
Controleer of de koelinstallatie aan staat en ook voldoende koud is. Wij adviseren koelingen tijding, maar minimaal 24 uur van tevoren weer aan te zetten indien deze nu niet meer aanstaan. Houd hierbij rekening met de volgende temperaturen;
  • Fustenkoelkast(en): tussen de 3-5 °C. Plaats ook het bier 24 uur van tevoren in de koeling.
  • Waterbadkoeler(s): tussen de 1-3 °C. Cruciaal is dat het waterniveau en de werking van de circulatiepomp gecontroleerd wordt. Indien u dit niet doet loopt u het risico dat de waterbadkoeler in zijn geheel dichtvriest.
  • Waterbadkoeler(s) geïntegreerd in de koelkast onder het buffet: tussen de 1-3 °C. Vul deze altijd bij tot het maximum (tot deze overloopt). Indien u niet weet hoe dit in zijn werking gaat, neem dan contact met ons op.
  • Koelcel met biertanks: tussen de 3-5 °C
  • Biertanks buiten een koelcel via de watercirculatie: tussen de 1-3 °C. Cruciaal is dat het waterniveau en de werking van de circulatiepomp gecontroleerd wordt. Indien u dit niet doet, loopt u het risico dat de waterbadkoeler in zijn geheel dichtvriest. 
Luchtcompressor
Controleer de werking van luchtcompressor bij de biertankinstallatie. Laat eventueel wat lucht af om te testen of deze weer aanslaat. 

Indien dit niet het geval is, controleer dan of de schakelaar(s) aan staan en of de stekker(s) van het apparaat in het stopcontact zit(ten). Controleer de werking van de circulatiepomp(en) op de waterbak(ken) of op de wanden in de koelcel. 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met het supportcenter van Swinkels Family Brewers via 0499-428777.
Zoe van Aken
Zoe van Aken 11 Mei 2020

Eerdere blogs van Zoe van Aken