Excursie: Duvel Moortgat en Stadsbrouwerij de Koninck!

Dinsdag 26 november: het is weer tijd voor een klantenuitje! Dit keer brengen we een bezoek aan Duvel Moortgat en Stadsbrouwerij de Koninck!

Om kwart voor 9 worden we – na de eerste stop in Serooskerke – bij de groothandel in Middelburg opgehaald door de bus waarna we vertrekken naar Duvel Moortgat.

Bij aankomst worden we ontvangen met een drankje naar keuze en diverse zoete broodjes. Er volgt een korte film, hier krijgen we meer te horen over de geschiedenis van de brouwerij en het Duvel bier. Na de film is het tijd om een bezoekershesje aan te trekken, een koptelefoon te pakken en de rondleiding kan beginnen! We starten met informatie omtrent het brouwen van hen bieren, waarbij stap voor stap wordt uitgelegd wat hun brouwproces zo speciaal maakt. De verschillende gerstsoorten worden toegelicht en er is zelfs de mogelijkheid om ze te proeven en ruiken.We vervolgen onze weg langs de tanks waarin Duvel Moortgat water uit eigen bron opslaat, dit water gebruiken zij voor het brouwen van hun bieren en we krijgen te zien waar het gerst wordt gekiemd. Tijdens de wortfiltratie, scheiden ze het vaste gedeelte van het ‘beslag’ - van het brouwwater met geplette gerstemout – van het vloeibare gedeelte. Het overgebleven vaste deel, noemt men draf. Deze draf wordt dagelijks bij hun opgehaald door verschillende lokale veehouders.Buiten wordt uitgelegd hoe de gisting precies in zijn werk gaat en waar het bier wordt opgeslagen. Leuk om te weten: duvel gebruikt hun eigen gist, dit doen zij door de gist zelf te vermenigvuldigen. Naast de gist wat ze gebruiken voor het brouwen, houden ze enorm veel gist over, dit verkopen zij weer door aan cosmeticabedrijven.  Wat ook kenmerkend is, is dat zij de CO2 die vrijkomt - tijdens de gisting – bewaren in speciale tanks, zodat ze dit kunnen hergebruiken bij het bottelen van het bier. Na deze uitleg gaan we richting de bottelarij, hier wordt het gehele bottelproces uitgelegd. Het einde is in zicht en het is tijd voor de lunch met een biertje (of 2) naar keuze!

Nadat we allemaal genoten hebben van de lunch, rijden we richting Stadsbrouwerij de Koninck. Hier worden we ontvangen met het meest bekende bier van De Konink, het “Bolleke”! Met dit biertje in onze hand beginnen we aan de experience die je op eigen voet mag betreden.De experience start met een korte film over de brouwerij waarna je langs verschillende ruimtes wordt geleid. In elke ruimte wordt wat educatiefs over de brouwerij verteld. Wat er precies allemaal te zien is, dat houden we geheim, zo blijft het voor iedereen - die nog niet is geweest - een verrassing! Hierna is er nog even tijd voor een biertje (+ tapasplank) voordat we aan de terugreis beginnen.

Duvel Moortgat en Brouwerij de Koninck: bedankt voor jullie gastvrijheid! We hopen dat iedereen die mee is geweest - net zoals ons - van deze dag heeft genoten!
Zoe van Aken
Zoe van Aken 27 November 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken