Schotse Single Malt Whisky's

Whisky, de nationale drank van Schotland wordt al vele eeuwen door het hele land met liefde gemaakt. Er zijn momenteel meer dan 100 actieve distilleerderijen (en dat aantal neemt toe!). Ze maken de whisky allemaal op hun eigen uniek manier. Maar wat is nou precies een Schotse Single Malt Whisky en wat maakt deze zo speciaal? Onze whiskyexpert Erikjan geeft antwoord op deze vragen. Je lees het allemaal in dit artikel:

Wat is een Schotse Single Malt Whisky?
Whisky is een distillaat wat uitsluitend bestaat uit granen, water en gist. Wanneer er andere zaken aan zijn toegevoegd mag je het geen whisky meer noemen. Een Schotse Single Malt Whisky mag alleen zo genoemd worden als het uitsluitend van één distilleerderij komt, het drie jaar lang op eikenhouten vaten heeft gerijpt en gebotteld is in Schotland. 

Waarom Schotland?
Schotland is nog steeds toonaangevend voor de whisky industrie, het is de bakermat. Je kan het vergelijken met de wijnen uit Frankrijk. Franse wijnen worden ook nog altijd beschouwd als klassiek. Hoe de whisky mag en kan worden gemaakt is wettelijk vastgelegd. Er kan dus niet mee worden gesjoemeld. Je krijgt precies wat er op het etiket staat!

Wat zijn de belangrijkste whiskygebieden in Schotland?
Schotland kan worden verdeeld in vijf gebieden. Elke regio/gebied heeft grote invloed op de eigenschappen van de whisky die er wordt geproduceerd. Zo hebben we de Island Single Malt Whisky's, de kenmerken hiervan zijn uiteenlopend van fruitig tot turfachtig met een zilte ondertoon van de zee. Zoals bijvoorbeeld de Highland Park 12 Years van het meest noordelijk gelegen eiland Orkney. (Highland Park 12 Years)

Glenrothes is een traditionele Speyside Single Malt. Dit gebied is gelegen in het Noord-Oosten van de Highlands. Dit gebied wordt apart benoemd, omdat hier per m2 de meeste distilleerderijen staan, in totaal bijna 60! De streek is vernoemd naar de rivier de Spey die erdoorheen stroomt. Hier wordt minder turf gebruikt als in de Highlands. Dit zijn over het algemeen fruitige, toegankelijke whisky's met de zachtste smaken. (Glenrothes 12 Years)

De derde regio zijn de Schotse laaglanden: de Lowlands. Deze regio is verantwoordelijk voor lichte Single Malts met fruitige kenmerken. Heerlijke starters! (Glenkinchie 12 Years)

De vierde regio is een eiland waar de zware gerookte en medicinale whisky's vandaan komen, het eiland Islay (Ailee). De grootste distilleerderij op dit eiland is de Bowmore Distillery. Over de Islay whisky's wordt altijd gezegd: "You love it, or you hate it!". Heerlijke Single Malts voor na een lange wandeling in de kou. (Bowmore 12 Years)

De laatste regio zijn de Highlands. Een bergachtig en onstuimig gebied met vele diverse waterbronnen. Het gebied strekt zich uit van Inverness tot Wick. De whisky's zijn over het algemeen vol van smaak, met een hint van rook en vaak ook mooie zoetige tonen van de ex sherry vaten die hier veel worden gebruikt. 

Om kennis te maken met de Schotse Single Malt Whisky's krijg je deze maand 15% korting op de bovenstaande whisky's!

Zoe van Aken
Zoe van Aken 04 November 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken