Brugse Zot Blond

Brouwerij De Halve Maan is gevestigd in Brugge, België. Opgericht in 1856 door Henri Maes, wordt de brouwerij nu beheerd door een zesde generatie brouwers. Doordat productie op verschillende locaties plaatsvindt, legde de brouwerij zijn eigen pijpleiding aan door de stad, die het bier uit de brouwerij verbindt met bottelfaciliteiten op andere locaties en ook naar een aantal cafe's. Geen gek idee, voor een Zot.

De legende van Brugse Zot
Het verhaal van de Brugse Zot gaat terug op de middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De Bruggelingen kunnen zich echter moeilijk vinden in het strikte bewind van hun nieuwe heerser. De belastingen zijn hoog en er heerst een klimaat van onvrede en opstand.

Wanneer Maximiliaan in het voorjaar van 1488 naar Brugge komt om een opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen hun vorst gevangen. Eenmaal vrijgelaten, neemt Maximiliaan wraak door feesten en jaarmarkten te verbieden. Om hem te bedaren, houden de Bruggelingen in zijn eer een groot feest, waarin ze een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten laten voorbijtrekken. Nadien vragen ze hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden én een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’

Sindsdien is de bijnaam van de Bruggelingen ‘Brugse Zotten’ en komt deze ook meermaals terug in de historiek van de stad. Door het stadsbier ‘Brugse Zot’ te lanceren, herinnert brouwerij De Halve Maan de Bruggelingen met een knipoog aan hun geschiedenis.

Brugse Zot Blond
Brugse Zot is een heerlijk goudblond bier dat wordt vervaardigd volgens een unieke receptuur en met respect voor traditie.

Brugse Zot is nu in de aanbieding voor krat (24x33cl) €26,99 excl. BTW en op vat (20l) €69,99 excl. BTW!

Ontvang bij twee kratten of één vat Brugse Zot Blond een gratis Brugse Zot T-shirt! Daarnaast maak je bij afname ook kans op een Brugse Zot Neon-licht of een stoepbord. 

Zoe van Aken
Zoe van Aken 04 November 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken