Leeuw Najaarsbock

Leeuw Najaarsbock is een gloedvol herfstbier op traditionele wijze gebrouwen. De ronde, volle smaak wordt verkregen door een exclusieve samenstelling van uitgelezen donkere mout en een speciale melange van hop.

De donkere variant, zoals de Leeuw Najaarsbock, wordt tussen oktober en februari verkocht en wordt ook wel eens herfstbok genoemd. Dit biertype heeft zich in Nederland vanaf de jaren '80 van de twintigste eeuw tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld, met daarbij z'n eigen tradities.

Het verhaal gaat dat de naam aan het begin van de 17e eeuw in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van 'Einbecker Bier'. Dat werd op z'n Beiers als 'Ainpöckisch Bier' uitgesproken, verkort 'Ainpöck' en ten slotte vroeg men in spreektaal om 'Ein Bock'.

Bockbier is het ideale bier voor stoofgerechten, bijvoorbeeld stoofpotje van rundvlees met Bockbier, wildstoofpotje, konijn met bockbier en pruimen, varkensrollade etc.

Ook is Bockbier lekker te combineren met tooghapjes (kaasplankje, kroketjes, bitterballen). Heerlijk genieten na een stevige herfstwandeling!

Foto Leeuw Najaarsbock gemaakt door: Bert Salden

Zoe van Aken
Zoe van Aken 16 September 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken