Calem Porto Rosé

Hip & happening: Cálem Porto Rosé

Helemaal terug van weggeweest: Cálem Port Rosé. Zijdezacht en verfrissend, met aroma's van aardbei, kers en framboos. Perfect als gekoeld aperitief, maar ook heerlijk in een Portonic:

  • 50 ml Cálem Porto Rosé
  • 100 ml Lurisia Acqua Tonica
  • Ijsklontjes
  • Vers rood fruit & munt als garnering
Vinificatie
Door de korte schilweking verkrijgt deze port haar rosé kleur. De druiven vergisten kort waarna er ‘Aquardente’ wordt toegevoegd. Letterlijk betekent dit ‘vuur water’. Deze neutrale alcohol beïnvloedt de smaak niet, maar zorgt er voor dat de vergisting stopt. De gistcellen sterven namelijk door het toevoegen van de alcohol. Het moment van toevoegen bepaalt de smaak van de port. Doordat de vergisting stopt blijft er suiker over, waardoor port vaak zoet is en 20% alcohol heeft.

Proefnotitie
Diep rosé van kleur. Intens van geur met tonen van frambozen, aardbeien en snoepjes. Vol en zacht met een zoete toets.

Achtergrondinformatie
Cálem is één van de bekendste portmerken in Portugal. Bijna ieder gezin in Portugal kent Cálem Porto en het is dan ook het meest verkochte portmerk in Portugal. Het porthuis werd in 1859 opgericht door António Alves Cálem en bleef voor vier generaties lang in de familie. Vandaag de dag is het porthuis eigendom van Sogevinus SGPS, S.A. Hoewel de nationale markt zeer belangrijk is voor Calem Porto, wordt het merk tegenwoordig naar meer dan 30 landen wereldwijd geëxporteerd. Voor de portwijnen worden hoofdzakelijk druiven geselecteerd uit twee subregio’s van de Douro, de Cima Corgo en Douro Superior.Deze regio’s staan bekend als de “Port Wine Cathedral” en hier vindt men de hoogste kwaliteit druiven afkomstig van beroemde wijndomeinen, genaamd ‘quinta’s’. Ook de Quinta do Arnozelo, waar de druiven voor Calem zijn aangeplant, ligt in dit gebied. Na de vinificatie in de Douro vallei, worden de portwijnen vervoerd naar de rijpingskelders in Villa Nova de Gaia (Porto). Deze kelders hebben de ideale omstandigheden voor het rijpen van de portwijnen in houten vaten.
Zoe van Aken
Zoe van Aken 14 Augustus 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken