Oesterwijnen

Het oesterseizoen staat op het punt van beginnen!

Chablis is uitstekend te combineren met lichte gerechten. De klassieke, altijd-goed combinatie is natuurlijk die met oesters, eventueel gegrild of uit de oven. Het is dus ook niet verwonderlijk dat Chablis ook wel Oesterwijn wordt genoemd en laat het oesterseizoen dan net op het punt van beginnen staan!

De Chablis is niet voor niets zo’n legende, de wijn is het levende voorbeeld van het ultieme terroir. De Chardonnay-druif, waarvan de Chablis wordt gemaakt, is de ster van het aanpassen naar omstandigheden en hier het maximale uithalen. Ze heeft haarfijn door dat de bodem rond Chablis uniek is, en mag zich graag voeden met de mineralen uit de grond. De bodem rond Chablis stond lang, héél lang geleden (lees: miljoenen jaren geleden) nog onder water. De opgedroogde bodem krioelt van de oesterfossielen, die op hun beurt boordevol mineralen zitten en dit afgeven aan de kalkrijke gronden. Deze bodem in combinatie met het relatief koele klimaat, zorgt ervoor dat de wijn haar mineraliteit en frisse zuurtje krijgt.

Wij hebben een drietal wijnen geselecteerd die heerlijk zijn in combinatie met deze heerlijke zeevrucht!

Alain Mathias Chablis
Een mooie strogele kleur. Deze biologische wijn is fris in de geur met minerale, citrustonen. In de mond hebben we een volle smaak van een pittige, droge witte wijn, die de smaakpupillen enorm plezieren. Fris, knisperend en zacht in de afdronk.

Op het Domaine Mathias heten Carole en Bastien u van harte welkom op het familiedomein van 13ha wijngaarden, gecreëerd in de jaren ‘80 door Alain Mathias, de vader van Bastien. Het is een zeer veelzijdig wijndomein met een productie van witte, en rode wijnen op de vlaktes van Chablis, Bourgogne AOC, Epineuil. Sinds 2015 is Domaine Mathias biologisch gecertificeerd en hecht de familie Mathias bijzonder veel belang aan ‘respect voor de natuur en het milieu’. Integraal ploegen, wieden en grondbewerking, behandelingen tegen ziekten van de wijnstok met biologische afbreekbare middelen door de regen, getuigen van een goede beheerste landbouw.

Carole en Bastien, oenologen opgeleid in Dijon, hebben hun hart verpand aan hun beroep als wijnbouwer. Zij brengen hun adviezen en vaardigheden mee om de 30 jaar ervaring van Alain Mathias aan te vullen en zo de mooiste wijnen te ontwikkelen.

Bolla Soave Retro
Mild, zacht geel fruit, licht amandelig en prettige opfriszuren. Bovenste beste Bolla”.
Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 8.

Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Deze Soave is een lichtgele, frisse, aromatische wijn, die de essentie van het Veneto gebied goed weerspiegelt. De vraag naar deze wijn groeit, naarmate steeds meer mensen zijn wijn proeven. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.

Domaine Langlois Thauvenay Sancerre
Deze Terra Vitis gecertificeerde Sancerre is gemaakt van 100 procent sauvignon blanc. De bodem bestaat, in tegenstelling tot Château de Fontaine-Audon uit kalksteen. De wijn is hierdoor fris en rond in de geur met een zeer expressieve geur van exotisch fruit zoals pijnappel, mango, grapefruit en nog heel veel meer! In de smaak, zeer vette en aromatische wijn, mooie zuren brengen frisheid maar ook voldoende fruit maakt alles af! 

Het gerenommeerde wijnhuis Langlois-Château werd in 1885 opgericht en is in handen van Société Jacques Bollinger. Men produceert een breed gamma aan Loirewijnen en crémants volgens de voorwaarden van Terra Vitis. Dit biologische keurmerk draagt in de wijnbouw de production viticole raisonnée uit ofwel het bedrijven van wijnbouw met groot respect en aandacht voor de natuur: de druiven van het domein worden verbouwd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en met de hand geplukt.

Zoe van Aken
Zoe van Aken 02 September 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken