Damrak Gin

Rond 1600 duikt de Nederlandse dokter Franciscus de la Boe Sylvius zijn lab in voor een medicijn tegen buikpijn. De beste man maakt jenever. En jenever wordt gin. Naar het voorbeeld van die goede dokter, distilleren ze Damrak Gin volgens een oude traditie in Amsterdam, in de Lucas Bols distilleerderij op de Pijlsteeg, verborgen achter het Damrak. Piet van Leyenborst, meester distilleerder, jeneverheld en hun moderne dokter Franciscus, bewaakt streng doch rechtvaardig Damrak’s kwaliteit.

Nu heersen fietsende locals en moderne globetrotters over het Damrak, maar ooit voeren overvolle schepen er richting het hart van Amsterdam. Ze brachten zoete sinaasappelen, kisten met citroenen, flink wat snufjes kaneel, zachte lavendel en de enige echte jeneverbes. En laten die nou net, niet geheel toevallig, onderdeel van de 17 smaakmakers van Damrak Gin zijn. Tien van die botanicals delen zij met het grote publiek. Zeven blijven geheim. Een beetje mysterie houdt het leven spannend.

Het basisdestillaat bestaat uit Curaçao sinaasappels van de beste kwaliteit. Het distillaat van deze schillen karakteriseren de zachte citrussmaak van Damrak Gin; zoals een triple-sec-likeur zonder suikers. Valencia sinaasappels geven Damrak zijn zoete en onderscheidende aroma en de citroenen zorgen voor de frisheid.

In elke gin zitten jeneverbessen. Hoewel ze doelbewust minder jeneverbessen hebben toegevoegd, zijn ze nog steeds duidelijk te proeven en te ruiken.

Het toevoegen van kruiden en specerijen zoals engelwortel (angelica root), kaneel, lavendel en steranijs leidt tot de unieke smaak van Damrak Gin.

Damrak Gin is een uitzonderlijk zachte small-batch gin met met frisse citrus tonen, een bloemig aroma van lavendel, en een subtiele kick van jeneverbes en gember. Damrak Gin is Amsterdams en krijgt net als de stad mooie invloeden uit het buitenland. Denk aan sinaasappels uit Valencia en Curaçao. Dat maakt Damrak recht door zee, lekker fris, een tikje scherp en diep van binnen zoet; een echte ras-Amsterdammer.


Cocktail: Damrak Gin & Tonic

1. Schenk de Damrak Gin in een met ijs gevuld groot wijnglas.

2. Vul de rest van het glas met Tonic.

3. Roer kort en garneer met de sinaasappelschijfjes.

Ingrediënten

– 40ml Damrak Gin

– 150ml Tonic

Damrak Gin (70 cl) is t/m 01-09-2019 in de aanbieding voor €14,99 ex BTW.

Zoe van Aken
Zoe van Aken 05 Augustus 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken