Riondo: Spumante & Frizzante

Krijg nu 10% korting op de Riondo Prosecco (Spumante & Frizzante)

Collis-Riondo, opgericht in 2008, is één van de grootste en belangrijkste wijnproducenten in Veneto en van Italië.

Het is de onbetwiste leider van de wijnbouw in de regio Veneto met meer dan 6.400 hectare wijngaarden, welke dagelijks worden beheerd door meer dan 2.400 aangesloten wijnboeren. De wijngaarden beslaan de belangrijkste productiezones, appellations en druivensoorten van de regio: Prosecco, Soave, Merlot, Corvina, Valpolicella, Ripasso, Amarone, Pinot Grigio, Chardonnay, Garganega zijn de meest gerenormmeerde onder locale- en internationale consumenten.

Wat is het verschil tussen Spumante en Frizzante?

In Italië zijn er een aantal verschillende mousserende wijnen te krijgen. Van prosecco (gemaakt van de glera druif) kun je kiezen tussen spumante en frizzante. Het verschil tussen deze twee mousserende wijnen is de druk in de fles en dus het aantal bubbels. De druk op de fles bij een prosecco frizzante is minder dan 3 bar waardoor de bubbel dus lichter is dan bij een spumante die een druk heeft van 5 bar. De prosecco spumante is het paradepaardje onder de prosecco’s, de frizzante is een simpelere wijn, droog en licht en heel toegankelijk.

Een prosecco spumante krijgt minstens een maand voor de tweede vergisting waardoor je een druk kan bereiken tussen de 3 en 5 bar. Alles boven de 3 bar is officieel al een spumante. Over het algemeen geldt dat hoe langer de tweede vergisting duurt, hoe fijnmaziger de bubbel wordt. De kunst is uiteindelijk om veel en minuscule belletjes te creëren voor een verfijnd mondgevoel en heel belangrijk is dat de bubbels lang in je glas blijven hangen.

Een prosecco frizzante ondergaat een tweede vergisting van minder dan één maand. Omdat de gist en de suiker maar een korte tijd hebben om met elkaar te reageren, ontstaat er minder CO2 dan bij een prosecco spumante. Hierdoor is de druk op de fles bij een prosecco frizzante minder dan 3 bar en zijn er dus minder bubbels aanwezig in de fles.

Zoe van Aken
Zoe van Aken 04 Juli 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken