La Trappe Tripel

La Trappe Tripel is dit jaar verkozen tot het beste bier van Nederland!


In maart werden de 76 winnende bieren van de Dutch Beer Challenge 2019 bekend gemaakt. Met trots heeft La Trappe daar goud in ontvangst mogen nemen voor de La Trappe Blond en La Trappe Tripel. Hun Quadrupel en Witte Trappist behaalden een bronzen medaille. Een enorme bekroning op dit alles is dat de La Trappe Tripel uiteindelijk verkozen is tot “Beste Bier van Nederland 2019”.

Dutch Beer Challenge 2019
De Dutch Beer Challenge is de eerste professionele bierwedstrijd in Nederland. De wedstrijd werd in 2014 opgericht als antwoord op de groeiende interesse in de Nederlandse biercultuur. Voor de competitie worden, door een vakkundige jury van Nederlandse en internationale bierexperts, medailles uitgereikt in 25 categorieën. Dit jaar deden maar liefst 70 brouwerijen mee met in totaal 441 verschillende bieren.

Beste Bier van Nederland 2019
Van alle gouden medaillewinnaars in de subcategorieën van de Dutch Beer Challenge, kreeg La Trappe Tripel de hoogste waardering van de jury. 

Hierdoor hebben ze de Mitra Award voor het ‘Beste Bier van Nederland 2019’ in ontvangst mogen nemen op 16 mei 2019 tijdens het Nederlandse Bierproeffestival in Den Haag. Dit festival is tevens de opening van de Week van het Nederlandse Bier.

La Trappe Trappist wordt sinds 1884 in stilte gebrouwen op het terrein van de Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven abdij in het Brabantse Berkel-Enschot. Bierbrouwerij de Koningshoeven is daarmee één van de weinige brouwerijen ter wereld die het label ‘Authentic Trappist Product’ mag voeren. Dit label - verleend door de Internationale Vereniging Trappist - garandeert de herkomst van trappistenproducten volgens de volgende criteria:

• productie vindt plaats binnen de muren van een trappistenabdij

• onder toezicht en verantwoordelijkheid van monniken

• en een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Puur en eerlijk. En dat proef je.

Brouwproces
Hoewel de La Trappe Trappist bieren zeer verschillend van karakter zijn, tonen ze ook overeenkomsten. Het zijn stuk voor stuk zuivere bieren. Met geduld, passie en traditioneel vakmanschap komen unieke bieren tot stand volgens de geheime recepturen van de trappisten.

Voor hun brouwproces gebruiken zij uitsluitend natuurlijke ingrediënten, namelijk hop, gerst, gist en water uit eigen bron. De vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 à 20 °C. Ze vullen het bier met gist en suiker af in flessen. Hierdoor gist La Trappe Trappist na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma. Smaak en geur krijgen zo alle kans om te rijpen.

Smaakomschrijving
De geur van La Trappe Tripel is licht moutig en esterig. Het bier heeft een fris en kruidig karakter en gist na op de fles. Ondanks de volle, rijke smaak heeft dit eigenzinnige bier een licht droge afdronk met fijne bitterheid.

Alcoholpercentage: 8%
Schenktemperatuur: 10-14
 °C

Zoe van Aken
Zoe van Aken 04 Juni 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken