Excursie: Brouwerij Vermeersen en Mouterij The Swaen

Dinsdag 19 februari: het is tijd voor het tweede klantenuitje. Dit keer brengen we een bezoek aan Brouwerij Vermeersen en Mouterij The Swaen!

We worden om half 10 met de bus opgehaald bij onze groothandel in Middelburg, waarna we op weg gaan naar Brouwerij Vermeersen in Hulst, de oudste Zeeuwse bierbrouwerij. We worden ontvangen door John Vermeersen, de bierbrouwer himself. John vertelt het verhaal achter de brouwerij en hoe het brouwen in zijn werking gaat. Vervolgens laat hij ons de ketels, gistingruimte en het afvulapparaat zien.


Na de rondleiding is het tijd om te lunchen. Het team van Brouwerij Vermeersen heeft een heerlijke lunch verzorgd met broodjes, beleg, soep en uiteraard Vermeersen bier. We beginnen met het proeven van het bier ‘In de Gloria’. Daarna worden er verschillende Vermeersen bieren op tafel gezet, zodat iedereen wat naar keuze kan proeven.


Na het maken van een groepsfoto vertrekken we - samen met Bianca van Vermeersen - richting Mouterij The Swaen, één van de drie mouterijen van Nederland. Hier worden we in twee groepen verdeeld. De ene groep krijgt een presentatie over de mouterij en de andere groep wordt meegenomen voor een rondleiding. We krijgen het verhaal achter de Mouterij, de productie en de verschillende soorten producten te horen. Tijdens het doornemen van de producten worden er verschillende moutsoorten uitgedeeld, zodat iedereen het product van dichtbij kan zien en zelfs kan proeven.

Hierna is het tijd voor de rondleiding. We stoppen bij de kiemkast waar een enorme hoeveelheid gerst ligt. Het is er 20 graden, wat in deze kou tropisch aanvoelt. In een grote bak wordt het om de zoveel tijd omgespit. De rondleiding eindigt bij het eindproduct: de gevulde zak met mout.


Eén van de afnemers van Mouterij The Swaen is Brouwerij Vermeersen. Na de presentatie en de rondleiding gaan we daarom ook samen met John en Bianca van Vermeersen een biertje doen aan de bar van Mouterij The Swaen. Dit keer is het ‘Lazarus’ van Vermeersen.

Daarna is het alweer tijd om de bus in te stappen terug richting de groothandel.

Zoe van Aken
Zoe van Aken 19 Februari 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken