Rutte Jenevers

Rutte heeft een lange historie; recepten zijn van generatie op generatie doorgegeven. Waar de industrie in de vorige eeuw zocht naar goedkopere methodes en grondstoffen, is deze “vernieuwing” aan de familie Rutte voorbij gegaan. Gelukkig maar; hierdoor zijn oude recepturen en vakmanschap bewaard gebleven. Ook nu de distilleerderij sinds de jaren ’90 van de twintigste eeuw niet meer in handen is van de familie Rutte, wordt de traditie in ere gehouden en distilleert men bij Rutte nog steeds op dezelfde eigenzinnige wijze als destijds voorvader Simon dat deed.

Smaak ontwikkelt zich, maar Ruttes uitgangspunten zijn altijd gelijk gebleven en zijn uniek in Nederland:

Geen kleurstoffen of aroma’s
Alle smaak wordt door Rutte zelf onttrokken aan fruit, kruiden en specerijen.

100% Natuurlijk
Geen hulpmiddelen om het er mooier te laten uitzien of smaken; échte amandelen, het natuurlijk rood van kersen en bessen, koffielikeur die naar koffie smaakt!

Alles uit granen
De gins en likeuren worden gestookt van pure graanalcohol, de jenevers van moutwijn en graanalcohol. Moutwijn heeft een intense graansmaak, graanalcohol is neutraler en de zachtste alcohol die voorhanden is.

Keuze voor de beste grondstoffen
Rutte kiest voor het mooiste dat voorhanden is in de natuur; de beste pijpkaneel uit Sri Lanka, jeneverbessen met het aroma van de Italiaanse zon, geen ingevroren fruit, maar vers verwerkt; het fruit wordt niet ingevroren aangeleverd, maar vers verwerkt, sinaasappels en citroenen worden met de hand geschild.

In de producten van Rutte proeft u de unieke en zuivere smaak van vers fruit, kruiden en specerijen. Rutte koopt geen jeneverbesolie of 

sinaasappelextract, maar haalt zelf de smaak uit het natuurproduct volgens, twee traditionele methoden; distilleren en extraheren.


  Distilleren

  Met een distilleerketel kan een distillateur een beetje toveren. De ketel wordt gevuld met alcohol, kruiden of fruit en    dan verwarmd. De alcohol verdampt, samen met de vluchtige bestanddelen van de kruiden of het fruit. Dit zijn vooral    etherische oliën, de mooie geurstoffen uit de natuur, die smaakbepalend zijn.

  De dampen worden afgevoerd en gekoeld waardoor ze condenseren en zo een kleurloos distillaat vormen waarin de      smaak van kruiden en fruit ‘gevangen’ is.Extraheren

De smaak kan ook uit fruit of kruiden ‘getrokken’ worden. Voor het vervaardigen van een extract worden kruiden en/of vruchten getrokken op een mengsel van alcohol en water. Extracten zijn pas na enkele weken of maanden optimaal van smaak. Voorbeelden van natuurproducten waarvan extract gemaakt wordt bij Rutte zijn: zwarte bessen, kersen, sinaasappelschillen en een reeks van geurige kruiden zoals vanille en koriander. Een extract is altijd gekleurd door de natuurlijke kleuren uit het fruit of de kruiden.

Zoe van Aken
Zoe van Aken 04 Februari 2019

Eerdere blogs van Zoe van Aken