Bezoek Champagnestreek: Lallier & Schloesser

Onze accountmanager Wilko de Neef geeft jullie een verslag van het bezoek aan de Champagnestreek Lallier & Schloesser.

Maandag 3 december ben ik op uitnodiging van de Keldermeesters mee geweest met een aantal relaties naar de champagnestreek in Frankrijk. Hier hebben we een bezoek gebracht aan de champagnehuizen Lallier en Schloesser, beide zijn eigendom van de familie Tribaut.

Na een lange reis met slecht weer onderweg, wordt het gezelschap - van 23 man - verdeelt in twee groepen. De ene groep gaat vandaag naar Lallier en de andere naar Schloesser. De volgende dag zullen de groepen wisselen van bestemming.

Ik zat bij de groep waarbij we allereerst een bezoek brachten aan Lallier. Dit champagnehuis bevindt zich sinds de oprichting door Rene Lallier in het dorpje Ay. Hier worden jaarlijks ongeveer 400.000 flessen vervaardigt. In 1936 is Ay één van de dorpen wat wordt aangewezen als Grand Cru gebied. Een duidelijke classificatie van de kwaliteit van de de druiven die daar groeien.

In 1996 gaat de eigenaar van dat moment - Rene James Lallier - een samenwerking aan met Francis Tribaut. Samen moderniseren zij het champagnehuis en vernieuwen ze de kelders waar al jaren de champagnes liggen opgeslagen.

Francis Tribaut had zijn sporen in de champagnestreek al verdiend als adviseur bij enkele grote champagnehuizen. Zijn familie had ook al een wijndomein in Romery liggen. In 2004 neemt hij dan ook het Champagnehuis Lallier over.

Na ontvangst nemen we een kijkje in de enorme kelder van Lallier. Hier ligt een enorme hoeveelheid flessen champagne opgeslagen, waarvan de oudste fles uit 1980 dateert. Er zijn zelfs nog oudere flessen, maar deze liggen in een afgesloten privé gedeelte van Francis Tribaut.

Aan de kelder van Lallier grenzen nog wat kelders van andere champagnehuizen. Zo is één van de buren Bollinger. Op sommige delen zijn de muren zo dun dat je zelfs de bezoekers daar kunt horen.

Hierna gaan we naar het belangrijkste deel van het bezoek, namelijk proeven! We proeven hier diverse soorten champagnes met verschillende samenstellingen. De champagnes Lallier R.014 Brut en de Ouvrage springen er voor mij echt uit als buitengewone champagnes. Bij het drinken valt de zachte mousse op, wat erg prettig is om te ervaren. De frisse zuren blijven mooi lang hangen bij de afdronk.


Na de proeverij komen de twee groepen weer samen en gaan we naar restaurant Le Theater te Epernay voor een diner. Na het diner zijn we teruggegaan naar ons hotel in het plaatsje Dizy.

De volgende morgen zijn we vroeg aangeschoven bij het ontbijt, waarna we rond 9:00 uur weer op pad zijn gegaan. Deze dag was het tijd voor de groepen om te switchen van activiteit. Dat betekent dat we een bezoek brachten aan het Champagnehuis Schloesser. Dit champagnehuis is ontstaan in 1929 en opgericht door de Luxemburger Rene Schloesser en zijn vrouw Lucie Coutelas. In 1950 trouwt hun dochter Suzanne met Jean Tribaut. Tegenwoordig wordt het champagnehuis geleid door de 4e generatie Tribaut, Sebastien en Valentin Tribaut. De rondleiding door het vrij moderne champagnehuis wordt dan ook gegeven door Sebastien Tribaut.


We krijgen te zien hoe het restant gist uit de fles wordt gehaald. De flessen gaan in een pekelbad van -25 graden celcius en zo kan het ‘propje’ gist uit de hals gehaald worden. Ook zien we hoe de flessen worden afgevuld, gekurkt en verpakt. Indrukwekkend om te mogen zien!


Hierna zijn we naar een speciaal proeflokaal gegaan, waar we onder leiding van Sebastien diverse champagnes hebben geproefd. De Brut Origin bestaat naast de druivenrassen Pinot Noir en Chardonnay ook voor een deel uit Pinot Mineur. Dit geeft een mooie belans in de champagne en zorgt voor een frisse lange afdronk. Een mooie champagne als aperitief! Ook geen wonder dus dat deze champagne wereldwijd vele prijzen heeft gewonnen.


Ook de Brut Premier Cru van dit champagnehuis valt bij mij goed in de smaak. Hier is wat meer Pinot Noir bij gebruikt en proef je goed terug in de smaak. Een krachtigere champagne is het resultaat.

Al met al weer een leerzaam bezoek aan deze streek en de twee verrassend mooie champagnehuizen.  


Zoe van Aken
Zoe van Aken 21 December 2018

Eerdere blogs van Zoe van Aken