Grimbergen

Veel bierliefhebbers weten dat hun Grimbergen wordt gebrouwen met de 4 grondstoffen van bier: water, graan (meestal gerst), hop en gist. Maar hoe een Grimbergen nu precies wordt gebrouwen, is voor velen nog onbekend. Daarom beschrijven we graag voor jullie het brouwproces in 12 korte stappen:

1. Mouten
Het graan wordt in de mouterij klaargemaakt zodat de brouwer er bier mee kan brouwen. Het graan wordt geweekt, zodat het begint te kiemen. Zo komen er enzymes vrij die later nodig zijn in het brouwproces. Het graan wordt daarna gedroogd en krijgt zo zijn kleur, van licht tot karamelkleurig tot zeer donker. Deze kleur zal bij het brouwen zorgen voor de kleur van het bier.

2. Schroten
De moutkorrels worden gemalen, zodat het binnenste van de korrel goed in contact kan komen met het water.

3. Maischen
De geplette moutkorrels worden gemengd met water. Water is de belangrijkste grondstof van bier en de kwaliteit ervan is dus zeer belangrijk. Grimbergen wordt daarom steeds gebrouwen met eigen bronwater, dat wordt onttrokken uit de diepte. Het mengsel wordt daarna geleidelijk opgewarmd, zodat de enzymes het zetmeel uit de mout kunnen omzetten in suiker.

4. Filteren van het wort (eerste filtratie)
Tijdens de filtering worden de onoplosbare resten (de “draf”) gescheiden van het wort dat we nodig hebben voor het brouwen. Het wort is een klare oplossing van suikers die we kunnen gaan vergisten.

5. Koken
Het wort wordt gekookt om het brouwsel te steriliseren. Bepaalde bestanddelen met een negatieve invloed op de smaak kunnen zo verdampen. Tijdens het koken wordt de hop toegevoegd.

6. Koelen
Het wort wordt gekoeld en voorzien van voldoende zuurstof. Dit is noodzakelijk voor de gisting die volgt. Om het te koelen, wordt het brouwsel door een systeem van gekoelde platen gestuurd tot het de juiste temperatuur heeft voor de gisting.

7. Hoofdgisting
In de gistingstank wordt de gist aan het wort toegevoegd. Door de gist worden de suikers in het brouwsel omgezet naar alcohol en naar koolzuurgas (CO², de “belletjes” in het bier). Alle Grimbergen bieren zijn van hoge gisting en gisten bij ongeveer 25°C.

8. Afkoelen en lageren
Het bier koelt af en gaat naar de lagertanks. Daar rijpt het enkele dagen in de luchtdichte tanken aan een temperatuur rond het vriespunt. Zo kunnen de smaken zich ten volle verder ontwikkelen.

9. Filteren (laatste filtratie)
Het bier wordt een laatste keer gefilterd, zodat het bier goed helder is voor de afvulling.

10. Afvullen
Het bier is klaar om afgevuld te worden in flesjes of vaten.

11. Eventueel hergisting op fles
Bij Grimbergen Goud en Tripel worden na het afvullen nog wat suiker en gist toegevoegd aan het flesje. De flesjes worden in een warme kamer geplaatst, waar ze enkele weken rijpen. Zo ontstaat er een tweede gisting – de hergisting op fles – die zorgt voor een nog diepere smaak van je Grimbergen bier.

Grimbergen Blond
De grondstoffen van uitstekende kwaliteit vormen de rijkdom van dit hoge gistingsbier, dat zich kenmerkt door zijn okerblonde kleur.

Smaak: Grimbergen Blond is licht fruitig en evenwichtig zoet-bitter. Door zijn uitgesproken volronde smaak wordt dit bier ten zeerste geapprecieerd. (Alc.6.7 % vol.)

Grimbergen Dubbel
De mengeling van verschillende moutsoorten geeft Grimbergen Dubbel deze typisch dieprode "Bourgogne" kleur.

Smaak: Grimbergen Dubbel is een zoet-bitter bier met veel volheid en toetsen van karamel. Het is een heel rijk bier met dubbele gisting waarvan u optimaal kan genieten in uw vrije tijd (Alc.6.5 % vol.)

Grimbergen Tripel
De bleke moutsoorten geven aan deze tripel zijn diepe okerkleur.

Smaak: Grimbergen Tripel heeft een bitter-zoete, pittige en uiterst volronde smaak. De typische pittige tripelsmaak ontstaat door de blonde kandijsuiker en de subtiele mengeling van zachte en bittere hopsoorten. De nagisting op fles tenslotte geeft het smaakboeket een perfecte harmonie. U zal vooral de warme afdronk van dit bier weten te appreciëren. (Alc.9 % vol.)


Zoe van Aken
Zoe van Aken 01 December 2018

Eerdere blogs van Zoe van Aken