Abdij van Tongerlo

De bieren van Tongerlo behoren tot de erkende Belgische abdijbieren.

Sinds eeuwen wijdden de Norbertijnen van Tongerlo zich aan de kunst van het bierbrouwen. Met hedendaagse technieken en evenveel passie zorgt Brouwerij Haacht sinds 1990 voor de voortzetting van deze eeuwenoude traditie.

De Norbertijnen, volgelingen van Sint-Norbertus, stichtten hun kloostergemeenschap te Tongerlo in 1130. In de loop der eeuwen groeide hun abdij uit tot een machtig centrum van godsdienst en cultuur.

De abdij van Tongerlo is één van de meest bezienswaardige kloostergemeenschappen van België. Ze wordt omringd door talrijke weiden en bossen, waartussen de rivier de ‘Grote Nete’ zich een weg baant. De publiekstrekker is zonder twijfel de getrouwe replica van Leonardo da Vinci’s “Het laatste avondmaal”, dat dateert uit 1500.

Tongerlo Lux
LUX, Latijn voor licht, verwijst naar de weerspiegeling van het licht in de warme koperkleur. Het markant evenwichtig smaakpallet wordt geaccentueerd door de kruidige hoptoetsen en de hergisting op fles.

Het is een bier als geen ander, gebrouwen om te schitteren.

In 2014 werd Tongerlo LUX verkozen tot ’s werelds beste bier tijdens de World Beer Awards, over alle biercategorieën heen. De jury was unaniem: bij het brouwen van een eenvoudig bier komt het talent van de meester-brouwer naar boven. Tot nog toe werd deze titel aan geen enkel ander Belgisch bier toegekend. Een mooie beloning voor de dagelijkse toewijding bij het brouwen van dit authentiek abdijbier.

Volgens Foodpairing® bezit Tongerlo LUX vooral vanille-aroma’s die goed aansluiten bij o.a. passievrucht, framboos, blauwe bes, tomaat, zwarte thee, chocolade, koffie, brood en diverse kazen.

Tongerlo Nox
Tongerlo NOX is een bruin, authentiek Belgisch abdijbier.

NOX, de Latijnse naam voor nacht, refereert naar de warme, donkere kleur van het bier. Deze subtiele dubbel heeft verfijnde toetsen van vanille, aangevuld met de delicate bitterheid van fondantchocolade die alle eer wordt aangedaan. Liefhebbers van bruin bier herkennen de volmaakte smaaktoetsen meteen. En voor wie voor het eerst bruin bier degusteert, is zij een openbaring. Lekker bij: Lamsvlees, stoofpotjes, wild en de barbecue.

Tongerlo Prior
PRIOR betekent ‘eerste’ in het Latijn en verwijst naar de prior binnen de orde van de Norbertijnen.

Door het scala van fruitige toetsen en de hergisting op fles, die de verfijnde bitterheid van de aromahoppen accentueert, springt deze authentieke Belgische tripel eruit.

Volgens Foodpairing® zorgen de aroma’s van tropisch fruit in Tongerlo PRIOR voor linken naar o.a. mango, ananas, banaan en passievrucht, terwijl een druifachtig aroma goed combineert met langoustine, zwezerik, krab en yoghurt. Prior gaat verder perfect samen met kaas, brood, chocolade, zeebaars of lam.

Tongerlo Christmas
Tongerlo Christmas is het kerstbier van de gelijknamige abdij. Onder de opvallende, romige schuimkraag schuilt een amberkleurig bier met een kruidige en fruitige smaak, aangevuld met een complex aroma van nobele hop.

De eeuwenoude traditie van de Norbertijnen van Tongerlo leeft verder in dit officieel erkend Belgisch abdijbier. Tongerlo Christmas is een speciaal brouwsel dat uitsluitend in de winterperiode beschikbaar is.

Serveertips
Neem een proper, droog Tongerlo-glas. Schenk 4/5 van het bier voorzichtig uit. Bij het begin hou je het glas schuin om het nadien te rechten zodat er een mooie schuimkraag van twee vingers dik ontstaat. Met een draaibeweging maak je met het resterende 1/5 eerst de gist los van de bodem van de fles en schenk je dit vervolgens bij in het glas.

 

Zoe van Aken
Zoe van Aken 01 November 2018

Eerdere blogs van Zoe van Aken