Excursie: Nolet, Kaapse Brouwers en CiderCider

Dinsdag 30 oktober vond het laatste klantenuitje plaats. Samen met onze horecaklanten zijn we om 08:30 uur weer met de bus opgehaald bij onze groothandel, waarna we om 09:00 uur de rest hebben opgehaald bij de carpool Serooskerke. Met een volle bus – ongeveer 35 mensen – zijn we vanuit Serooskerke naar Schiedam vertrokken, waar we een bezoek hebben gebracht aan de Nolet’s Distilleerderij. In de bus werd zowel koffie en thee als lekker broodjes uitgedeeld.

In de Nolet’s Distilleerderij kregen we een rondleiding in de oude molen, wat ook wel bekend staat als de hoogste molen van de wereld. Nadat we welkom zijn geheten met koffie/thee, was het tijd om met de lift naar de 6e zolder te gaan. Vanuit hier had je een heel mooi uitzicht over Schiedam. Na wat informatie over de molen en Schiedam mochten we plaatsnemen in een kleine filmzaal waar we een korte film kregen te zien over de geschiedenis van Nolet.

De rondleiding begon bij de ketels waar de jenever en vodka wordt gemaakt. Waar we uiteraard ook Ketel1 hebben gezien, de eerste Ketel waarmee het allemaal begon. De ketel is nog steeds om de dag in gebruik. Nadat we de ketels hebben gezien, zijn we langs de opslagplaats met vaten, doorgegaan naar de productie afdeling. Nolet werkt veel met robots, de modernisatie is goed terug te zien in het bedrijf. Ze maken van alle producten een foto, zodat alles gecheckt is op productiefouten o.i.d. Een ander uniek aspect van Nolet is dat ze de flessen spoelen met het desbetreffende product, zodat de receptuur nooit kan veranderen. Heel interessant om te mogen zien!


Nolet heeft een tunnel onder de Maas geplaatst, waardoor je gemakkelijk bij de logistieke afdeling terecht komt. Op deze afdeling hebben ze een robot die pallets voorziet van een plastic, dit zorgt ervoor dat de producten goed bij elkaar op de pallet blijven staan. Wanneer de pallets zijn ingepakt met plastic gaan ze richting de opslagruimte. In de opslagruimte staat alle voorraad opgeslagen. De pallets worden door een robot weggezet. Diezelfde robots zijn ook verantwoordelijk voor het pikken van de orders. Waarna de orders verzameld zijn, gaan ze vanuit een andere ruimte de vrachtwagens in en richting de verschillende klanten.


Hierna was het tijd voor een kleine proeverij met jevener, vodka en gin. We hebben met zijn allen de glazen doorgenomen op smaak en geur. Na het proeven zijn we langs de ruimtes gelopen waar de familie Nolet vroeger te werk ging, inclusief de kluis waar alle recepten in liggen. Nolet had daarna een heerlijke lunch voorbereid met diverse broodjes en samen met de groep hebben we heerlijk geluncht. Na de lunch hebben we nog een korte film gezien over de Nolet’s Dry Gin. Hierna kwam er een einde aan het bezoek van de Nolet Distilleerderij en kregen we allemaal nog een leuke goodiebag mee als bedankje.


Vanaf Nolet zijn we naar de watertaxi gelopen. Met drie watertaxi’s in volle vaart – wat stiekem erg leuk was – zijn we over de Maas richting de Fenix Food Factory Rotterdam gevaren.

In de Fenix Food Factory hebben we nog twee proeverijen gehad. De groep werd in tweeën opgesplitst, waardoor we beide proeverijen konden combineren. De eerste proeverij – gegeven door Mitch - vond plaats bij de Kaapse Brouwers. Hier hebben we ongeveer 7 verschillende bieren geproefd met bijhorende verhalen.


De tweede proeverij was georganiseerd door Wouter van CiderCider – de naam zegt het al – een Cider proeverij. Hierbij kregen we hele verschillende en uiteenlopende Ciders om te proeven. Wouter vertelde de informatie achter de Ciders en een stukje over de bijhorende markt en consument.


Na beide proeverijen was er nog tijd om even rond te lopen in de Fenix Food Factory voordat we weer de bus in moesten stappen. Met de bus zijn we weer langs de carpool Serooskerke gereden richting Middelburg om alle horecaklanten af te zetten.

Iedereen bedankt voor de gezelligheid tijdens de klantenuitjes. Wij hebben genoten, hopelijk jullie ook!

Zoe van Aken
Zoe van Aken 01 November 2018

Eerdere blogs van Zoe van Aken