Excursie: Monin Studio en Brouwerij 't IJ

Dinsdag 16 oktober was het tijd voor het tweede klantenuitje waarbij Marco de Vrieze en Wilko de Neef op stap zijn gegaan met een aantal horecaondernemers om kennis te maken met het verhaal en de mensen achter de producten van Monin en Brouwerij ’t IJ.

De bus staat dinsdagochtend op tijd klaar, het eerste deel van de groep stapt in, waarna we om 7:30 uur vertrekken naar de carpool Serooskerke op Schouwen om de rest van de groep op te halen. Nadat we compleet zijn vervolgen we onze reis naar de Monin Studio in Amsterdam. In verband met de drukte op de weg komen we rond 10:45 uur aan op locatie. We worden ontvangen door de Accountmanager van Monin, Erik Ballema. Het eerst wat opvalt aan de studio is de enorme bar met daarachter een overvloed aan Monin siropen en andere producten.

We krijgen koffie en thee en maken kennis met het Monin team. Na de kennismaking volgt er een filmpje over Monin, zodat we een beter beeld krijgen van het bedrijf en hun producten. Naast de kennismaking van het Monin team is het nu aan onze groep de taak om zich voor te stellen. Wanneer iedereen zich heeft voorgesteld beginnen we aan de praktijksessie. Tijdens de praktijksessie worden er een aantal combinaties gemaakt en is er uiteraard de mogelijkheid om te proeven. Nadat alle combinaties aan bod zijn geweest is het nu tijd voor de ondernemers om zelf wat combinaties te maken. Het leuke aan de Monin siropen is dat je met één soort siroop verschillende combinaties kan maken, zoals een ijskoffie, ijsthee en cocktails.


Tijd om te eten! Monin heeft de lunch verzorgd, waarbij we een ruime keus hebben uit verschillende broodjes. Hierna is het weer tijd om de Monin Studio te verlaten en de bus in te stappen om richting Brouwerij ’t IJ te rijden.

We komen aan bij Brouwerij ’t IJ waar we buiten worden ontvangen met een heerlijk biertje. Het zonnetje schijnt, iedereen geniet van zijn biertje en we krijgen het verhaal achter de brouwerij te horen. Met een biertje in de hand krijgen we een rondleiding in de brouwerij. We beginnen met uitleg over de gerst wat wordt gebruikt in het brouwen van hun bieren en krijgen te zien waar het bier wordt geproduceerd. Wanneer we langs de ruimte lopen waar ze de bierflessen vullen mag iedereen een flesje van de afvulband pakken. Na de rondleiding lopen we – uiteraard onder het genot van een biertje – richting het proeflokaal van de brouwerij. Het proeflokaal – wat een voormalig badhuis was – is de plek waar het voor Brouwerij ’t IJ allemaal is begonnen.


Iedereen neemt plaats op het bijhorende terras. We krijgen twee seizoenbieren uitgeserveerd met daarbij een aantal snacks. Marco en Wilko delen per persoon wat muntjes uit waarmee je twee bieren naar keuze kunt bestellen. Om 17:00 uur staat de bus weer klaar om ons op te halen. Tijd om de bus in te stappen en richting Middelburg te gaan. Het was een gezellige en leerzame dag!

Zoe van Aken
Zoe van Aken 17 Oktober 2018

Eerdere blogs van Zoe van Aken