Chateau Miraval

Château Miraval is de rockster onder de wijngoederen van de Provence. Dat ligt niet alleen aan het imago van vip-wijngoed, waarin de Hollywood-sterren Angelina Jolie en Brad Pitt met hun gezin wonen. In de opnamestudio in het huis waren Sting en de Cranberries al te gast. Maar de highlight is het ontstaan van het nummer “The Wall” van Pink Floyd op Château Miraval! De wijnmakersfamilie Perrin, zelf ster in de internationale wijnindustrie, is hier een belangrijk onderdeel van door haar voortreffelijke wijn. De wijnmaker Marc Perrin is op het Château Miraval verantwoordelijk voor de wijnen, terwijl de familie Jolie-Pitt voor het nodige aanzien zorgt. Maar Château Miraval maakt wel zeer goede wijnen: De Roséwijn 2012 kreeg op de legendarische ‘100-beste-wijnen-lijst’ van de WineSpectator!

Het klimaat waarin Château Miraval zich bevindt is mediterraan, de druiven groeien hier op een hoogte van 350 meter op beschermde, aangelegde terrassen. Warm, zonnig weer overdag, wordt afgewisseld met koele nachten, waardoor de druiven veel frisheid en evenwichtigheid hebben. Het terroir wordt beïnvloedt door klei en kalk, die de planten aan de ene kant van water voorzien en aan de andere kant overvloedig water afvoeren en daarmee gezonde, gerijpte druiven laten ontstaan.

Het Château Miraval en het omliggende dorpje Correns zijn het eerste “bio-dorp” in heel Frankrijk. In de ondertussen wereldberoemde rosé van Château Miraval wordt een cuvée van cinsault, grenache, syrah en rolle gemaakt. Voor het romige gehalte van de roséwijn van Château Miraval wordt 10% van de wijn in oude houten vaten opgevoed. Een fruitige, qua smaak en qua concept heel overtuigende roséwijn, waarin creativiteit, schoonheid en kunnen in een voorzichtige elegantie bij elkaar komen. Niet altijd is het geslaagd wanneer een bekend persoon of familie zich verbindt aan een wijn alhoewel er wel vele goede voorbeelden zijn (denk maar eens aan Bocelli met zijn wijnen) maar in het geval van Miraval geldt dat de wijn al van topkwaliteit waren voordat Angelina Jolie en Brad Pitt het domein kochten en gelukkig hebben zij ook het maken van de fraaie Miraval Rose en Miraval Blanc overgelaten aan de experts. Zowel de Miraval rose als de witte wijn uitvoering de Miraval Blanc behoren de tot de top van de Provence wijnen. Het probleem is is dat het de wereldwijde vraag naar de Miraval rose ongekend groot is en dat wijndomein zeker niet kan voldoen aan de vraag dus aanbod is zeker beperkt en advies is dit op tijd in te slaan. We hebben periodes gehad met een mooi vroeg voorjaar dat de Miraval rosé al in Mei uitverkocht was.


Zoe van Aken
Zoe van Aken 02 Juli 2018

Eerdere blogs van Zoe van Aken