Wijnreis 2017

Op maandag 2 oktober verzamelen we met de hele groep in de vertrekhal van Rotterdam Airport. We zijn met 22 personen, een grote groep! Robert van Gurp van de Keldermeesters ontvangt iedereen. Zelf sluit ik iets later aan. Na iedereen begroet te hebben geniet ik nog even van een kopje koffie en dan gaan we boarden om naar Barcelona te vertrekken. We vertrekken gelukkig op tijd dus we liggen op schema, vertraging kunnen we niet gebruiken met ons drukke programma. Rond 12:45 uur landen we en ik bel de buschauffeur om af te spreken waar we opgehaald worden. Hij is iets later, maarja wat hadden we dan ook verwacht... we zijn in Spanje dus  mañana  mañana :-) Uiteindelijk worden we met een luxe minibus naar het eerste wijnhuis gebracht.

Tegen 16:00 uur komen we aan bij het eerste wijnhuis: Bodega Gandesa in DO Terra Alta. De wijnkelder van Gandesa is een modernistisch gebouw en ontworpen door de architect Cesar Martinell i Brunet. De bouw werd in 1920 afgerond en wordt beschouwd als een Nationaal cultureel goed.

                           

Juan Haro en de wijnmakers sluiten aan bij onze groep en we gaan naar een prachtig uitzichtpunt. Hier vertellen de mensen van het wijnhuis wat deze regio zo uniek maakt. In een heel klein gebied bevinden zich verschillende grondsoorten. Het gebied is bekend om zijn Garnacha rood en wit. We starten in een ontvangstruimte met een aperitief en lokale hapjes. Daarna volgt de rondleiding door het wijnhuis. We volgen het proces dat de druiven doormaken, te beginnen bij de stortbak, het persen en de tanks. We zien kleine fermentatietanks die ze nog met de hand roeren, de houten vaten. Wijnmaakster Sylvia vertelt dat ze elke vrijdag de battonage (het 'doorroeren van de most) doet. Dan mogen we de nieuwe oogst alvast proeven. Wijn in wording, nog niet helemaal af dus. Erg leuk om ook eens wijn in dit stadium te mogen proeven.

                              

Hierna bezoeken we de kathedraal bodega. Vele landeigenaren maken samen gebruik van de wijn faciliteiten die de bodega heeft. Het is een slim ontworpen gebouw. De proeftafel staat al gereed voor ons en we starten met het proeven van de wijnen. De wijnmaker legt uit wat de karakteristieken van de wijnen zijn. Na de proeverij gaan we aan tafel in deze geweldige ruimte en krijgen we een heerlijk diner geserveerd. Moe maar voldaan gaan we daarna naar het hotel.

De volgende dag vertrekken we na het ontbijt naar Bodega Meler in Barbastro, DO Somontano. Hier heb ik lang naar uitgekeken! We werken al een aantal jaren met de wijnen van wijnmaakster Ana Meler. Onderweg is er een blokkade in verband met de staking vandaag na de onrust afgelopen weekend in Catalonië. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten en gaat de weg om 10:00 uur weer open.

Ana staat ons samen met haar ouders op te wachten. Na de begroeting neemt ze ons direct mee de wijngaard in. Bij de jonge aanplant proeven we de most van de nieuwe jaargang. Na een rondleiding door het wijnhuis gaan we in de voortuin proeven van haar wijnen. Ondertussen heeft haar moeder allemaal lekkere hapjes klaargezet. De tomaten in Somontano zijn echt heerlijk, vol met sap. Zo krijg je ze thuis niet! Vervolgens maken we een kleine wandeling langs de wijnranken en gaan we naar het dorp Barbastro. In het huis van de DO Somantano vervolgen we de proeverij. Wijnmaker Antonio Rodrigez van het huis Martinez Saez, die al vanaf gisteren met ons meereist, presenteert aansluitend zijn wijnen uit Castilla la Mancha.

                               

Daarna vertrekken we naar het restaurant voor een late lunch. Na het eten is het de hoogste tijd om verder te gaan naar de DO Cava Planas Albareda in het hart van de Penedes. We nemen afscheid van Ana Meler. Wat een energie en passie heeft deze vrouw, iedereen heeft veel bewondering voor haar. Antonio Rodrigez vertrekt ook weer naar La Mancha. Iets later dan gepland - maar hey, mañana - komen wij aan bij het wijnhuis waar de familie Planas en Albareda ons opwachten. Na een rondleiding en uitleg over het maken van cava gaan we naar de achterkant van het wijnhuis, waar de BBQ al klaarstaat. We krijgen heerlijk te eten en proeven van de lekkere cava's en wijnen. Ik mag volgens Catalaans gebruik wijn drinken uit een karaf met slurf, dat valt nog niet mee... 

                               

Na deze avond is het tijd om terug naar het hotel te gaan. Daar vieren we nog een verjaardag die we zelf verzonnen hebben en krijgen we glazen voor de rosé cava. De volgende morgen ontbijten we met elkaar en vertrekken we naar de luchthaven. 

Wat een volle en inspirerende reis was dit. We hebben veel indrukken opgedaan en wat hebben we mooie familiaire wijnhuizen waar we mee werken. Met een voldaan gevoel kijk ik terug op de afgelopen dagen! 

Marco de Vrieze
Marco de Vrieze 05 Oktober 2017

Eerdere blogs van Marco de Vrieze